Blog

In de hersenpan: Harry Potter-quiz Viavia editie

In de hersenpan: Harry Potter-quiz Viavia editie

Quizfabriek, Quizverslag
“Welkom waarde studenten! Via deze stream kunnen jullie straks de quiz volgen. Verder hebben jullie ook nog zo’n interessant Dreuzel uitvindingetje nodig.” Met deze woorden heette professor Perkamentine (Perkamentus gespeeld door presentatrice Tine) alle quizzers digitaal welkom, in een op voorhand opgenomen filmpje dat om de vijf minuten afgespeeld werd voor aanvang van de Harry Potter-quiz: Viavia editie. Met maar liefst 610 ploegen was dit onze grootste quiz ooit, dus een beetje extra uitleg voor al die nieuwe spelers kon zeker geen kwaad. (meer…)
Read More
Zaalquizzen: véél licht en geluid

Zaalquizzen: véél licht en geluid

Quizfabriek
Dag op dag één jaar geleden presenteerden wij onze laatste échte zaalquiz. 160 quizzers opgedeeld in 40 teams, zittend aan een tafel in een grote theaterzaal, met een drankje en een hapje. Het is, dankzij de coronamaatregelen, iets dat bijna klinkt als een historie uit mythen, sagen en legenden. Maar ergens klopt dat ook, ondanks dat het nog altijd ‘maar’ een quiz is, maakt De Quizfabriek van elke zaalquiz wel een legendarisch geheel, waarbij we een leuk totaalplaatje proberen af te leveren en instaan voor de perfecte avond of teambuilding. Voor onszelf, maar vooral voor onze spelers. (meer…)
Read More
Doe-opdrachten tijdens een quiz, hoe doe je dat?

Doe-opdrachten tijdens een quiz, hoe doe je dat?

Tutorial
Doe-opdrachten tijdens een quiz kunnen wel eens gedoe zijn, waar een ervaren zaalquizzer graag ver van weg blijft. Men komt immers om te quizzen, niet om voor een zaal van een honderdtal personen te jongleren, rond te springen of - godbetert - een liedje te playbacken. Toch kunnen doe-opdrachten, zeker op een ludieke quiz met minder doorwinterde quizzers, een meerwaarde zijn! In wat volgt, leggen we uit hoe doe-opdrachten het best in een quiz kunnen worden geïntegreerd. (meer…)
Read More
Quizzen in tijden van covid-19

Quizzen in tijden van covid-19

Quizfabriek
Na een covid-19 geïnduceerde tegenslag - de opdrachten voor quizavonden die we binnen gehaald hadden werden afgezegd - is er een positief lichtpuntje in zicht. Zo zijn we net begonnen met de voorbereidingen voor een quiz vanop afstand! De klant is Massive Media, een softwarebedrijf in hartje Gent. Ze zijn bekend van de populaire apps Ablo en Twoo. In deze ongewone tijden van lockdown en thuiswerken dat de norm wordt, zoekt iedereen naar oplossingen om teamactiviteiten alsnog te kunnen laten doorgaan. Op die manier kwamen ze bij ons terecht, hoewel het feit dat Wietse er werkt er misschien ook voor iets tussen zit. (meer…)
Read More
Een goede quizronde

Een goede quizronde

Tutorial
Een goede quiz valt of staat met de vragen, dat staat buiten kijf. Daar gaan we hier niet verder op in, bekijk daarvoor zeker ook onze blogpost over een goede quizvraag. Nu, om die vragen aan de man te brengen, worden ze meestal gebundeld in rondes. Laat de quizronde nu net een ondergewaardeerd onderdeel zijn van een goede quiz. In deze blogpost gaan we (kort) in op het maken van een geslaagde quizronde en wat de plaats van een goede ronde is, in het grotere geheel dat een geslaagde trivia-avond is. (meer…)
Read More
Quizvragen: Do’s en Don’ts

Quizvragen: Do’s en Don’ts

Tutorial
Je hebt besloten een quiz te organiseren voor je bedrijf, vereniging, studentenclub, of gewoon voor het plezier. Je hebt misschien al wat thema’s verzonnen voor rondes, en hebt al wat ideeën voor vragen. Maar hoe stel je nu het best een quizvraag? En wanneer is het een goede vraag? Het vraagt wat trial-and-error, wat proberen, voordat je aanvoelt wanneer een vraag goed zit. In deze post vind je wat tips die je op weg kunnen helpen. (meer…)
Read More
Quizfabriek bouwt quiz-arena

Quizfabriek bouwt quiz-arena

Zever, gezever!
Update 2/4/2020: Uiteraard was dit een 1-april grapje. Een eigen zaal zit er voorlopig nog niet in :-) Na een uitzonderlijk succesvol quizseizoen kijkt de Quizfabriek optimistisch verder naar de toekomst. Daar de quizervaring in parochie- of turnzaal zelden comfortabel genoemd kan worden voor deelnemers en crew, doet de Quizfabriek vandaag zijn plannen uit de doeken: de bouw van een Quiz-arena. De Quizfabriek tilt quizzen alweer naar een nieuw niveau. Quizzen, met een grote Q Deelnemen aan een Quizfabriek quiz was altijd al een unieke ervaring, maar in de nieuwe quiz-arena mag u zich aan een magische avond verwachten. Zelf een tablet of smartphone meebrengen hoeft niet meer, want elke tafel heeft een ingebouwde tablet waar zowel gespeeld als besteld kan worden. Geen gedoe meer met platte batterijen, bij de…
Read More
Harry Potter quiz

Harry Potter quiz

Quizfabriek, Quizverslag
27 februari 2020, de tweede editie van de grote Harry Potter quiz. De tweede editie, want de eerste - op 26 februari - was in minder dan 3 minuten uitverkocht. In totaal mogen we 80 ploegen verwelkomen, en dankzij de decoratie en props van Comic Sans hebben we een poging gedaan de magie van Zweinstein naar Ledeberg te brengen. Vanaf 19u verschijnselen de eerste tovernaarsploegjes. Eens ze de ingang perron 9¾ gevonden hebben melden ze zich aan bij Silke en Ken waar ze inloggegevens en digitale drankkaart ontvangen. Eenmaal binnen in de zaal worden ze verwelkomd door Albus Perkamentus zelf (Tine). Voor de gelegenheid hebben we alle ploegen opgedeeld in de 4 Harry Potter afdelingen en houden we per team een kleine sorteerhoed ceremonie (software geschreven door Mathias). Daarna gaan…
Read More