Een quiz als teambuilding

Bericht van de baas: “Valerie, zie jij het zitten om een teambuilding te organiseren voor het bedrijf? Vorig jaar kwam je zeer origineel uit de hoek met die geocaches.” Godverdomme. Ik heb het aan mijn rekker, wat moet ik deze keer bedenken? Iets sportief? Daar heeft Mo van de boekhouding een hekel aan. Daarbij, Elien heeft haar voet gebroken, dus ver zal die niet lopen. Een degustatie? Nee Marthe drinkt niet en ik hoor Paul al over zijn dieet klagen als het iets met eten is. Bowlen? We zijn al twee keer gaan bowlen. Tim slaat iemand dood met die bal als hij nog eens moet bowlen. Een quiz… Ja een quiz, dat zou kunnen werken. 

In een ploegje van vijf of zes zitten wachten tot de slimste van de ploeg elke vraag invult, na elke ronde je antwoordenblad in de lucht steken en vervolgens ellenlang wachten tot de punten verschijnen, neen dank u. Zo zagen quizzen er tien jaar geleden uit, leuk voor caféploegjes, maar als teambuilding met heel het bedrijf laat het te wensen over. Dit wil niet zeggen dat een quiz als teambuilding niet kan, integendeel.

Laten we eens nadenken wat we willen bereiken met onze teambuilding. We willen dat iedereen kan meedoen. Dat is zeker zo, je hoeft niets te kunnen om deel te nemen. We willen ook het groepsgevoel versterken en dat onze deelnemers elkaar beter leren kennen. Hier kunnen we onze quiz een beetje aanpassen naar wat we nodig hebben. Door de ploegjes op een slimme manier samen te stellen, halen we de kliekjes uit elkaar en leren we andere mensen uit de equipe kennen. Als we er op letten dat de vragen mooi gevarieerd zijn, komen de sterktes en interesses van onze deelnemers soms onverwacht naar boven. ‘Daniël, hoe komt het dat jij zo veel over TikTok weet?’ ‘Ach, mijn kleindochter spreekt over niets anders.’

Door onze quiz op maat te maken voor onze organisatie, kunnen we richtingen uit die je op een openbare quiz niet zou kunnen. Met wat onverwachte insidervragen, spreken we het groepsgevoel nog meer aan. Wanneer werd onze vereniging opgericht? Hoeveel m² is de oppervlakte ons terrein? Als je iemand ‘Fuck, ik zou dat moeten weten.’ hoort zeggen, heb je een goede vraag gesteld. 

Toch knaagt er wat twijfel. Heel wat medewerkers gaan hier dol op zijn, maar enkelen onder hen quizzen gewoon niet graag. Dan zal je er met een vragenvuur niet komen. Een komische doe-opdracht betrekt ook die mensen die zich anders niet aangesproken voelen. Welk departementshoofd kan er het beste darten of schilt de langste appelschil in één stuk? Of nog gewaagder, wie krijgt het meeste marshmellows in hun mond? Eens zien wie echt de grootste bek heeft. 

En nog hebben we net iets meer nodig. Inderdaad, het moet méér zijn! Speel niet in een kale zaal, maar kleed mooi in en voorzie een drankje.  Rammel je vragen niet af, maar presenteer met flair en met een kwinkslag hier en daar. Gooi die droge powerpoint buiten en maak een vloeiende presentatie met ondersteunend beeld, geluid en licht. Als we ook op die punten letten, leveren we meer af dan een quiz. We houden een boeiende, gezellige en unieke avond waar we elkaar echt beter leren kennen. 


Een quiz als teambuilding? Een echt goede quiz is meer dan een reeks vragen. Het is ook niet zo eenvoudig te maken als een reeks vragen. Om van een quiz een night to remember voor je hele ploeg te maken, moet je er een evenement van maken. Je kan het ook niet in je eentje snel in elkaar flansen. Wil je echt uitpakken, heb je hulp nodig van mensen die er ervaring in hebben en verstand van hebben. Mensen, zoals die van de Quizfabriek. Contacteer ons om te kijken hoe wij jou kunnen helpen met een amusante quiz voor jouw perfecte teambuilding!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.