Quizzen in tijden van covid-19

Na een covid-19 geïnduceerde tegenslag – de opdrachten voor quizavonden die we binnen gehaald hadden werden afgezegd – is er een positief lichtpuntje in zicht. Zo zijn we net begonnen met de voorbereidingen voor een quiz vanop afstand! De klant is Massive Media, een softwarebedrijf in hartje Gent. Ze zijn bekend van de populaire apps Ablo en Twoo. In deze ongewone tijden van lockdown en thuiswerken dat de norm wordt, zoekt iedereen naar oplossingen om teamactiviteiten alsnog te kunnen laten doorgaan. Op die manier kwamen ze bij ons terecht, hoewel het feit dat Wietse er werkt er misschien ook voor iets tussen zit.

Voor hen zullen we een ludiek quizje samenstellen met voor ieder wat wils, en hier en daar een inside joke. De bedoeling is dat alle werknemers van thuis uit kunnen deelnemen, en daarbij hun familie in hun team kunnen inlijven. Onderling zullen  de collega’s wel contact houden via zoom, om zo het competitiegevoel in elkaar te kunnen aanwakkeren.

Quizzen op afstand, het brengt natuurlijk wat uitdagingen met zich mee. Enerzijds is er het technische aspect. Met een Zoom of Skype meeting kom je natuurlijk al een heel eind, maar de Quizwitz software maakt het mogelijk om interactief een spel op afstand te spelen. De presentatie en software moeten dan gestreamd worden via Youtube of Twitch, maar onze tech wizard Thijs vindt voor al deze dingen steeds een oplossing.

Anderzijds is er ook het sociale aspect. Het zal nooit helemaal hetzelfde zijn als samen aan een tafel zitten en het hoofd te buigen over een vraag, maar in deze tijden is er weinig andere keuze. Ook valsspelers, mochten die er zijn, krijgen het iets gemakkelijker, want geen sociale controle meer. Maar in Quizwitz kun je een tijdslimiet instellen, en hoe sneller je antwoordt hoe meer punten je krijgt. Wie dus zijn tijd verdoet met het antwoord op te zoeken, zal dus nog steeds geen schitterende score kunnen neerzetten.

En dan is er nog de feedback voor de presentator. Als je voor een zaal staat, kan je je presentatie bijsturen afhankelijk van de reactie van het publiek. Tijdens een gestreamde quiz ben je afhankelijk van wat de deelnemers tussendoor in de livechat typen, een functie die zowel door Youtube als Twitch ondersteund wordt. Ook hier is de ervaring natuurlijk niet helemaal hetzelfde. Maar we denken te kunnen zeggen dat we ondertussen wel wat ervaring hebben in quizzen presenteren, waardoor dit niet zo’n probleem zou mogen zijn.

In ieder geval, wij kijken er naar uit.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.