Quizvragen: Do’s en Don’ts

Je hebt besloten een quiz te organiseren voor je bedrijf, vereniging, studentenclub, of gewoon voor het plezier. Je hebt misschien al wat thema’s verzonnen voor rondes, en hebt al wat ideeën voor vragen. Maar hoe stel je nu het best een quizvraag? En wanneer is het een goede vraag? Het vraagt wat trial-and-error, wat proberen, voordat je aanvoelt wanneer een vraag goed zit. In deze post vind je wat tips die je op weg kunnen helpen.

Hou het zo beknopt mogelijk

Niemand wil 5 minuten lang luisteren naar een opsomming van alle films waar een actrice een rol heeft in gehad. Hou daarom je vragen zo beknopt mogelijk, terwijl er toch voldoende informatie in zit om het te kunnen weten. Langdradige vragen halen het tempo uit je quiz. Vaak zullen er ploegen zijn die het na één of twee zinnen al weten, waardoor ze de rest van de vraag met hun vingers zitten te draaien.

Don’t

Welke Franse actrice speelde mee in zo’n 40 films, waaronder ‘Venus Beauty’, ‘Pretty Devils’, ‘Happy End’, …?
Audrey Tautou

Do

Welke Franse actrice had de hoofdrol in ‘Le Fabuleux Destin d’Amélie Poulain’, en speelde daarnaast mee in ‘The Da Vinci Code’?
Audrey Tautou

Dubbelcheck het antwoord op een vraag

Niets zo erg als tijdens je quiz te weten komen dat het antwoord op een vraag niet klopt. Misschien denk je tijdens het opstellen, “dat weet toch iedereen” of “ik ben er zeker van dat het klopt”. Toch is het een goed idee om een keer vlug te checken of het antwoord juist is.

Don’t

Wat is de hoogste berg van Europa?
Mont Blanc

Do

Wat is de hoogste berg van Europa?
Elbrus

Maak je vragen eenduidig

Een goede vraag is eenduidig, dat wil zeggen, er is maar één correct antwoord mogelijk. Dat maakt het gemakkelijk voor de jury. Als er ploegen komen klagen dat hun antwoord ook correct is, moet je beginnen opzoeken of ze het juist hebben, en achteraf misschien de punten aanpassen. Een hoop gedoe dus, dat gemakkelijk te vermijden is.
Op elke regel zijn er uitzonderingen, en dus ook hier. Voor een Disney film bijvoorbeeld is het geen probleem om zowel de Engels- als Nederlandstalige titel te aanvaarden.
Soms zul je een thema of rode draad in je ronde hebben waar maar een van de mogelijke antwoorden in past. Als dat kan, vraag je dan expliciet naar een van de mogelijke antwoorden, bijvoorbeeld de Engelstalige titel van een film. Een andere optie is dat je vermeldt dat ze allemaal goedgekeurd worden, maar dat er maar één past in het thema.

Don’t

In welke romantische komedie speelt Hugh Grant een onhandige, verlegen maar uiteindelijk sympathieke man?
Te veel om op te noemen

Do

In welke romantische komedie uit 1999 vernoemd naar een wijk in Londen speelt Hugh Grant een onhandige, verlegen, maar uiteindelijk sympathieke man die verliefd wordt op het personage gespeeld door Julia Roberts?
Notting Hill

Vraag geen getallen, tenzij goed gekende

Soms kom je op een quiz een vraag tegen in het genre van “Hoe hoog is de Eiffeltoren?”. De meeste mensen onthouden zo’n getallen niet, waardoor dit soort vragen neerkomt op gokken. En om te gokken gaan mensen niet quizzen.
Er zijn goed gekende getallen die je wel perfect kan vragen. Ook jaartallen van bekende gebeurtenissen zijn geen probleem.

Don’t

Hoe hoog is de Eiffeltoren?
324 meter

Do

Hoeveel kilometer is een moderne marathon?
42 kilometer

Don’t

Wat is het geboortejaar van Virginia Dare, de eerste persoon die als kind van Britse kolonisten op het Amerikaanse vasteland geboren werd?
1587

Do

In welk jaar werd Constantinopel ingenomen door de Ottomanen?
1453

Maak het niet te gespecialiseerd

In een algemene quiz moet een vraag doenbaar blijven voor mensen die geen expert zijn in het onderwerp ervan. Als je zelf in een bepaald kennisdomein thuis bent, is het soms moeilijk in te schatten wat een buitenstaander er wel of niet van weet. Probeer altijd je vragen af te toetsen bij iemand die minder van het onderwerp af weet.
Natuurlijk mag je er af en toe een echt moeilijke vraag er in steken om het uitdagend genoeg te houden. Zo kunnen ploegen ook een voorsprong krijgen op de rest.
Als je een gespecialiseerde quiz doet, bijvoorbeeld sport, muziek of film, dan kan je uiteraard wel een stuk dieper graven. Daar komen de mensen uiteindelijk voor.

Don’t

Deze suiker is een trisaccharide bestaande uit galactose, glucose en fructose en heeft de formule C18H32O16. Je kan ze vinden in bonen, kolen en granen.
Raffinose

Do

Wat is de chemische naam voor de simpelste suiker? Het is de belangrijkste bron van energie voor alle levende wezens. Als we het over de bloedsuikerspiegel hebben, is dat de hoeveelheid van deze stof.
Glucose

Geef tips in moeilijke vragen

Soms heb je een leuke vraag die misschien wat te moeilijk is voor de gemiddelde quizzer. Dat kan je oplossen door extra tips te geven. Voor een historisch persoon kan je een film vernoemen waar hij of zij in voorkomt. Of je kan een cryptische opmerking geven die sommige ploegen een zetje geeft naar het juiste antwoord.

Don’t

Welke Brit presenteert sinds jaar en dag het BBC2 programma ‘Hootenanny’ op oudejaarsavond?
Jools Holland

Do

Wie presenteert sinds jaar en dag het BBC2 programma ‘Hootenanny’ op oudejaarsavond? Volgens zijn achternaam zou hij uit een buurland kunnen komen, maar het is wel degelijk een Brit.
Jools Holland

Vermijd “vrienden van de jury” vragen

Een “vrienden van de jury” vraag is een vraag die je enkel kunt weten als je de mensen die de quiz organiseren persoonlijk kent. Het kan wel eens leuk zijn om een inside joke te maken. Maar als er punten van afhangen kan het nogal oneerlijk worden tegenover buitenstaanders die naar je quiz komen. Als je een quiz organiseert enkel voor je vereniging of bedrijf kan je dit soort vragen er uiteraard wel insteken.

Don’t

Hoe heet de tweede kleine van de Jules?
Rik

Do

Hoe heet de tweede kleine van koning Filip?
Prins Gabriël

 

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.