Een goede quizronde

Een goede quiz valt of staat met de vragen, dat staat buiten kijf. Daar gaan we hier niet verder op in, bekijk daarvoor zeker ook onze blogpost over een goede quizvraag. Nu, om die vragen aan de man te brengen, worden ze meestal gebundeld in rondes. Laat de quizronde nu net een ondergewaardeerd onderdeel zijn van een goede quiz. In deze blogpost gaan we (kort) in op het maken van een geslaagde quizronde en wat de plaats van een goede ronde is, in het grotere geheel dat een geslaagde trivia-avond is.

Al te vaak worden quizvragen per categorie gebundeld. Een wetenschapsronde, een sportronde, een geschiedenisronde of een actuaronde zijn veel voorkomende componenten op het gemiddelde vragenspel. Dat is in principe niet zo slecht, zo ben je zeker dat van alle categorieën voldoende vragen aan bod komen en er voor ieder wat wils is. Het maakt een quiz gestructureerd, duidelijk en efficiënt. Maar – en dat is natuurlijk onze persoonlijke mening – ook behoorlijk saai en voorspelbaar. Een goede quizploeg bestaat in het ideale geval immers uit bollebozen die elks uitblinken in hun eigen kennisveld en door de vragen te bundelen per categorie, krijg je het effect dat elke ronde gespeeld wordt door één ploeglid. De rest zit er dan maar bij zit voor Piet Snot (om het eens met een dialect woord te zeggen).

Een voor de hand liggende oplossing voor dit probleem is de vragen door elkaar mixen en zorgen dat er in elke ronde van elke categorie minstens één vraag zit. Op die manier blijven de rondes gevarieerd en moeten de filmkenner, de sportkenner en de wetenschapskenner allemaal hun grijze massa laten werken van begin tot eind. Veel meer extra werk vergt dit niet, je maakt gewoon je vragen per thema en schud ze door mekaar. De deelnemers zullen zich ongetwijfeld geamuseerd hebben en de filmkenner gaat niet reclameren dat de enige film vragen allemaal tesamen op het einde kwamen, toen hij of zij al voldoende in de trappist had gehangen.

Dit is het basisconcept waar eigenlijk zo goed als elke geslaagde quizronde aan voldoet. Het kan natuurlijk nog een tikkeltje interessanter. Je kan vertrekken vanuit een bepaald concept en daarrond je vragen – van verschillende categorieën – gaan opstellen. Zo kan je bijvoorbeeld alle vragen uit een ronde linken aan een bepaald werelddeel (een voetbalvraag over een speler uit het Braziliaanse elftal, een geschiedenisvraag over de Inca’s in Peru, een film- of muziekvraag over Madonna die “Don’t Cry For Me Argentina” zingt, enzoverder).

Je hoeft natuurlijk niet alle vragen aan een bepaald onderwerp te verbinden, dat kan perfect ook met de antwoorden. Zo kan je aan de deelnemers bijvoorbeeld meegeven dat in elk antwoord een dier vervat zit, om maar iets te zeggen (een sportvraag over de Belg die één van de beste motorcrossers ter wereld is – dat is Stefan Everts, een autovraag waar de deelnemers op zoek gaan naar de Ford Mustang, een muziekvraag waar je de uitvoerders van Hotel California zoekt – The Eagles, …) Elke speler uit een deelnemende quizploeg heeft in zo’n ronde het gevoel belangrijk te zijn, zonder dat het lijkt alsof je willekeurige Trivial Pursuit vragen aan het aflezen bent.

Niets verplicht je om vast te blijven houden aan de tips die we hier zelf hebben gegeven, je kan met een quizronde alle kanten uit. Waarom maak je er geen kruiswoordpuzzel van? Of verstop je in de antwoorden een cijfer waarmee je dan een sudoku moet oplossen? Probeer eens een ronde te maken waarin de eerste letters van elk antwoord samen een woord vormen? Laat je creativiteit de vrije loop!

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.