In de hersenpan: Harry Potter-quiz Viavia editie

“Welkom waarde studenten! Via deze stream kunnen jullie straks de quiz volgen. Verder hebben jullie ook nog zo’n interessant Dreuzel uitvindingetje nodig.” Met deze woorden heette professor Perkamentine (Perkamentus gespeeld door presentatrice Tine) alle quizzers digitaal welkom, in een op voorhand opgenomen filmpje dat om de vijf minuten afgespeeld werd voor aanvang van de Harry Potter-quiz: Viavia editie. Met maar liefst 610 ploegen was dit onze grootste quiz ooit, dus een beetje extra uitleg voor al die nieuwe spelers kon zeker geen kwaad.

Professor Perkamentine legt de werking van het Dreuzeltoestelletje uit.

Van zwakzinnig tot uitmuntend

Om 20u stipt startten de lessen op Zweinstein waar alle 610 toverteams aan onderworpen werden. Perkamentine gaf daarvoor de virtuele fakkel over aan Professor Anderling en professor Lupos (niet de echte, het waren presentatoren Kim en Wietse in vermomming). Om in thema te blijven werden rondes omgedoopt tot vakken, die elk uit vijf vragen bestonden. Met maar liefst acht vakken werd het een pittig curriculum. Het niveau van de vragen varieerde van zeer entertainend voor de grootste leek, tot heel erg pittig voor de grootste die-hards. Wisten jullie dat de taal die Kobolden spreken Koetervlaams genoemd wordt? En dat als je in een bepaalde telefooncel in Londen 62443 intikt je in het Ministerie van Toverkunst terecht komt (zo spel je immers MAGIE op een oud gsm-toetsenbord)? Of dat Zwerkbal ook in het echte leven gespeeld wordt en dat die sport er veel ruiger aan toe gaat dan je zou denken?

Over Zwerkbal, geesten en ongepaste transformaties

Natuurlijk stond de boog niet altijd gespannen, want op Zweinstein wonen de studenten ook Zwerkbalwedstrijden bij. Voor onze quizzers waren dit twee speciale rondes, waarin allerlei speciale vragentypes aan sneltempo gelanceerd werden. Minstens even actievol en spannend als een echte Zwerkbalwedstrijd, al was er op het einde helaas geen Gouden Snaai om te bemachtigen. 

Haast Onthoofde Henk, de sympathieke huisgeest van Griffoendor, had laten weten dat hij het ontzettend leuk zou vinden als zijn sterfdag in het jaar 1492 in de kijker gezet zou worden aan de hand van 1492 vind-ik-leukjes op de facebookpagina van De Quizfabriek. Zo’n verzoek, daar zeggen studenten geen nee tegen: halverwege het curriculum werd dat aantal ruimschoots behaald. Wat volgde was een feestje dat zijn weerga niet kende, al moet gezegd worden dat het professor Lupos minder goed bevallen was. Buiten feesten met volle maan is voor een weerwolf zelden een goed idee, waardoor de presentatie van de quiz dan maar gedeeltelijk in wolvengedaante verdergezet werd. Of was het nu een hese Samson?

Niet heel de quiz beviel professor Lupos even goed.

Er kunnen maar twee de winnaar zijn

Er werd duchtig gestreden voor die felbegeerde eerste plaats, al bewezen de tovenaarsleerlingen van de ploeg Sammertt de allerbesten te zijn. Met het meeste S.L.I.J.M.B.A.L.len.* op hun palmares, wonnen zij de hoofdprijs: vier Zweinstein-sjaals van een afdeling naar keuze, met de hand gebreid door de huiselfen van het Belgische Crafting To Connect. Maar niet alleen de slimste tovenaars gingen met een prijs naar huis (bij wijze van spreken, ze speelden natuurlijk van thuis mee), want ook het tovenaarsteam dat zich het meest onderdompelde in de wereld van Harry Potter bleef niet met lege handen achter. Tijdens de quiz konden alle spelers foto’s insturen van zichzelf waarop ze helemaal in het magisch thema ingekleed mee aan het spelen zijn en de competitie was ook hier bikkelhard. De Lockhart Sweethearts, waar Gladianus Smalhart zelf ook in meespeelde, was uiteindelijk het best ingeklede team (of had Smalhart de jury misschien betoverd?) Zij kunnen met heel hun team voor € 40 boterbiertjes gaan drinken in Café Comic Sans te Gent (al zijn we niet zeker hoeveel Sikkels en Galjoenen dat zijn.)

Komen de Lockhart Sweethearts misschien rechtstreeks van Zweinstein?

Na de Harry Potter-quiz van februari 2020, waar maar liefst 80 ploegen samen deelnamen vanuit de Grote Zaal, was deze editie waarin de spelers met een Viavia tot bij de presentatoren kwamen meer dan geslaagd. De S.L.I.J.M.B.A.L.len. hebben de studenten nu behaald, op naar de P.U.I.S.T.en**!

* Schriftelijke Loftuiting wegens IJver, Magische Bekwaamheid en Algeheel Leervermogen

** Proeve van Uitzonderlijke Intelligentie en Superieure Toverkunst

3 thoughts on “In de hersenpan: Harry Potter-quiz Viavia editie

 • Julie

  De quiz was toppie! Zeer gevarieerd qua vragen, alleen vond ik de vragen omtrent Fantastic Beasts niet echt passen.
  Soms liet de techonologie wat op zich wachten, vooral in de laatste ronde, maar voor de rest niets op aan te merken. Alleen: laat de volgende keer die toverstokken wat meer liggen, werkte wat enerverend! Graag tot een volgende keer!

  • De Quizfabriek

   Hoi Julie, bedankt voor je reactie! Misschien hadden we inderdaad de toverstokken meer moeten laten liggen, magie en Dreuzeltechnologie gaf meer interferentie dan we verwacht hadden.
   In ieder geval zijn we heel blij dat je ervan genoten hebt!
   Groetjes
   Het Quizfabriek-team

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.